Tanulótájékoztatás, -tanácsadás

Feladatunk a Waldorf-iskolákban tanuló diákok, fiatalok számára információk átadása az oktatási és tanulói jogok, és az érdekvédelem területén, valamint a diák önkormányzatok (DÖK) működésének segítése.
Ennek a tájékoztatási rendszernek a kidolgozása folyamatban van, türelmeteket kérjük.

 

AKTUÁLIS híreink:

 

Színdarabok

 

Pesthidegkúti Waldorf Iskola (1028 Bp. Kossuth L. u. 15-17.)

EGY ELŐRE BEJELENTETT GYILKOSSÁG KRÓNIKÁJA – Utoljára a PHWI-ben!

„Angela Vicario hason feküdt az ebédlő díványán, a pofonoktól dagadt arccal, de már nem zokogott. Pedro Vicario, két bátyja közül a határozottabb egyéniség, derékon kapta, fölemelte a díványról, és az ebédlőasztalra ültette. – Na, kislány – mondta, remegve a dühtől -, mondd meg, hogy ki volt. És ő nem kérette magát, már nyitotta is a száját. Épp csak körülfürkészett a homályban, és máris rátalált a sok-sok evilági meg túlvilági, ki tudja milyen név közt, biztos kézzel célba vette, és egyetlen nyíllövéssel a falhoz szögezte, mint egy pillangót, amely immár mozdulni se tudott, és amelynek sorsa öröktől fogva meg volt írva. – Santiago Nasar – mondta.” (G. G. Marquez)
Marquez regényéből Forgách András írt színdarabot a Stúdió K számára A szűz, a hulla, a püspök és a kések címmel, ebből a szövegkönyvből készült a dráma fakultáció leköszönő generációjának előadása, melynek legfontosabb kérdése, hogy, hogyan történhet az meg, hogy egy közösség minden egyes tagja, a készülődő szörnyű gyilkosságot, mégsem képesek megakadályozni azt.14 éves kortól ajánljuk!Az előadástól a székesfehérvári Paál István Amatőr Színjátszó Fesztiválon búcsúzunk, ennek költségeire fordítjuk az iskolai előadáson gyűjtött adományokat.
Szereplők:
Santiago Nasar, akit megölnek és nem tudja, miért – Rieth Tamás
Placida Linero, az anyja – Balog Rozi
Christo Bedoya, Nasar barátja – Bóna Jakab
Aponte ezredes, a falu elöljárója – Pokorni Ábel
Bayardo San Roman, az idegen – Kulcsár Róbert
Angela Vicario, a menyasszony – Horváth Adél
Pura Vicario, az anyja – Palumby Zora
Pedro és Pablo Vicario, ikrek, gyilkosok – Csörgő Ákos és Bíró Ábrahám
Vizsgálóbírónő – Ulicska Sára
Armenta asszony, az ezredes felesége, tejboltja van – Üsztöke Aisa
Xius apó valamint Leandro Pornoy tizedes, továbbá Yamil Shaium, kereskedő – Frischmann András
Amador atya – Bazsik Máté
Prudencia Cotes, Pablo menyasszonya – Nagy Lili
Victoria Guzman, Nasarék házvezetőnője – Tóth Imola
Celia, a lánya – Tass IdaZene: Kovács Áron
Rendezte: Kiss Péter
*
Regionális Waldorf Gimnázium (1048 Bp. Lakkozó u. 1-5.)

VELJO TORMIS: A VILÁG TEREMTÉSE

2018. október 26. péntek 19.00, 20.30
2018. október 27. szombat 18.00, 20.00
2018. október 28. vasárnap 16.00, 18.00

A szombati 6 órás koncertet helyenként megszakítva, magyarázatokkal kiegészítve hallhatjátok, a kisgyerekeket pedig a vasárnapi 4 órás előadásra várjuk.

A koncertek ingyenesek, de eventbrite regisztrációhoz kötöttek (regisztrációs link az október 15-i héten).
Adományokat (1000-2000 ft) köszönettel fogadunk.

Veljo Tormis a 20-21. század emblematikus zeneszerzői közé tartozik: egész életműve az észt táj és mondavilág köré csoportosul. Művei egyedi hangon szólaltatják meg múlt és jelen közös problémáit, expresszív, ugyanakkor közérthető zenei világa megmagyarázhatatlan mondai térbe repíti a hallgatót és magát az előadót is. Ha van zeneszerző, aki egyből belopja magát azok szívébe, akik hallják zenéjét, Veljo Tormis az.
A Csíkszerda régóta kerülgeti e nagyformátumú zeneszerző életművét, idén pedig a Csíkhétfő számára elérkezett az idő, hogy ízelítőt adjon az “észt Kodály” kórusműveiből.
Veljo Tormis: A világ teremtése a zeneszerző látomásszerű teremtészenéiből áll össze egyetlen zenei szertartássá, ahol az énekesek a világ örök körforgását igyekeznek megéreztetni a hallgatókkal.

Vezényel Nagy Ida és Tóth Árpád
Design: Vágó Zsanett

ARCHÍV híreink:
Nyári, külföldi lehetőségek: 
NÉMETORSZÁG 
Kedves felső tagozatos Tanártársaim!

A Freunde der Erziehunskunst von Rudolf Steiner németországi önkéntes szolgálat  programjának magyarországi megbízottjaként szeretném felhívni figyelmeteket, hogy a szeptember elején induló szolgálati évre a jelentkezési határidő február 28. Olykor még befogadnak utána is pályázatokat a megmaradt helyekre, de aki bővebb listából kíván válogatni (különösen érvényes ez az iskolai, óvodai és biodinamikus gazdaságban lévő helyekre), annak érdemes már most beadni.

A programról – több nyelven – itt olvashattok:
https://www.freunde-waldorf.de/freiwilligendienste/incoming/

illetve én is szívesen válaszolok kérdéseitekre.

Már több volt Waldorf-diák erősödött a program keretében, szívből ajánlom mindenkinek érettségi után vagy pedagógiai megfontolásból akár 12. és 13. osztály között is.

Mivel a programnak csak alsó korhatára van (18 év), érett felnőtteket is várnak tapasztalatgyűjtésre, feltöltődésre. Ha valaki megteheti, nagyon gazdag élmény lehet egy szabad évre.

Végül szeretném kérni, ha tudomásotok van arról, hogy az iskolátokból valaki pályázott vagy pályázni kíván a közeljövőben, írjatok a Waldorf Háznak! waldorfhaz@waldorf.hu

Ez nagyon felgyorsítaná az elbírálás folyamatát.

PROVENCE

Gutes Jahr Ihnen und ihren Angehörigen

Bonjour aus der Provence!

 

Irgendwann in den letzten Jahren haben Sie mit unserer Waldorf Schule bei Avignon Kontakt aufgenommen.

Wissen Sie schon, dass wir neuerdings internationale Sommerkurse für Jugendlichen anbieten, die ihre Französischkenntnisse verbessern und dabei schöne Ferien verbringen möchten?

Unser Programm geht über zwei Wochen, im Juli oder August, und wendet sich an Jugendliche von 15 bis 18 Jahren. Jeden Morgen findet in der Schule lebendiger Französisch Unterricht statt, und nach dem gemeinsamen Mittagessen geht es nachmittags weiter mit Spiel-, Kunst oder handwerklichen Workshops, bzw Ausflügen in die Natur oder buntes Kulturprogramm. Für die Unterbringung ist individuell bei französischen Gastfamilien gesorgt.

Wir würden uns sehr freuen, Sie bei uns im kommenden Sommer zu begrüßen, und danken Ihnen im Voraus diese Informationen mitsamt unserer Broschüre auch an andere weiterzugeben.

In der Anlage finden Sie unsere neue Broschüre für den Sommer 2017.

Weitere Infos auf unserer Webseite: http://www.ecole-steiner-avignon.org/summerschool/lycee-dete/

 

Die Anmeldungen  bis zum 15/02/2017 sind für die reduzierten Preise

Herzliche Grüßen aus Avignon

 

Ihr Sommerschulteam

Ecole R.Steiner-Waldorf en région d’Avignon

 

With thanks and kind regards / Bien cordialement, de la part de
Reynald Devanlay, Anne Goillandeau-Martin, Helene Tammik, Ina Chesnier, Danielle Sfez and the rest of the Summer School team at l’Ecole Rudolf Steiner en Région d’Avignon, France

http://www.ecole-steiner-avignon.org/summerschool/

LETTORSZÁG
Dear friends,
We are happy to start registration for Waldorf Exchange Seasonal Program 2017. This year the camp will be held in east part of Latvia – Latgale.
We will have two terms and you are welcome to join the one suitable for you (or both):
  • Camp 1: 19th of July – 28th of July
  • Camp 2: 1st of August – 10th of August
Please see attached a presentation that has all the necessary details.
If you decide to join us this summer, please head to our website http://motherground.com/summer-camps/ and press the Apply button. We will be in touch after receiving your Registration Form.
If you have any further questions, please don’t hesitate to contact us.
Feel free to pass this e-mail to your communities.
Best,
WESP team
Megjelentek a Határtalanul! program 2017-es felhívásai
Az új kiírások jelentős változásokat hordoznak magukban:
–  jelentősen egyszerűsödött a pályázatbeadás, a pályázat benyújtása kizárólag elektronikusan történik, nem kérnek papír alapon, postai úton semmilyen dokumentumot;
–          egyszerűsödött és csökkent a kitöltendő felületek mennyisége, nem kell külön Excel táblázatot beküldeni;
–          meghosszabbították a megvalósítási időszakot, már 2017. június 16-tól lehet utazni, egészen 2018. június 15-ig;
–          meghosszabbították a pályázatok benyújtására szánt időszakot, egészen2017. augusztus 31-ig folyamatosan lehet pályázatokat benyújtani. Az elbírálás szakaszosan történik, 4 alkalommal;
–          az egy diákra jutó támogatási összeg egységesen 60.000 Ft/fő;
–          a támogatás keretösszege hetedikesek utazása esetén 1,363 milliárd forint, több mint másfélszeresére növekedett;
–          a kirándulás teljes költsége elszámolható, ennek érdekében bővült az elszámolható kiadások köre, pl. az étkezés vagy a programok költségei is elszámolhatók;
–          az utazást szervező pedagógusok motiválása, munkájuk elismerése érdekében elszámolható a projektvezető és a kísérőtanárok költsége.
További részletek az alábbi oldalon találhatók: