Beszámoló a Waldorf-óvodapedagógiai 30 órás akkreditált továbbképzésről

Július 4-6. között került megrendezésre a Waldorf-Óvodapedagógiai Műhely: Önnevelés a kisgyermek fejlődési sajátosságainak ápolásáért 30 órás akkreditált továbbképzés. Az önnevelés folyamatában a Morális ösztön, Morális intuíció, Morális fantázia témával dolgoztak a résztvevők. Három nap – három téma. Az adott nap témája a formarajz és előadást követően a művészeti órák – euritmia, megfigyelés művészet, agyagozás – során tudott elmélyülni, majd a délutánban konkrét kérdés által vezetett konferencia- és egyéni munkában további megdolgozásra került.
A továbbképzésen 15 Waldorf-óvodából 17 óvónő és 3 segítő vett részt, akiket Barcsik Ágota euritmista, Ivaskó Ilona Waldorf-óvónő, Martin Keizer művészetterapeuta vezetett az önnevelési úton, a gazdasszony jómagam voltam. A helyszínt a Közép-budai Waldorf iskola biztosította,  együttműködésüket ezúton is köszönjük.
Szerda este Weber: Csónakon c. dalával búcsúztunk egymástól.
Következő találkozási lehetőség az októberi szakmai napon,  részletek a későbbiekben, addig is “De jó ez a nyár ilyen gondtalanul”.
Gaál Judit
szervező