Szaktanári Műhely

  1. ősz

Kedves szaktanárok, kedves kollégák!

Az idei ősszel megtartandó Szaktanári Műhelyek több időpontban, több helyszínen lesz megtartva. Szeretettel várunk minden szaktanárt, akik a saját tantárgyukon belül, és osztálytanítócsoportokat is, akik egy adott életkori csoportra koncentrálva szeretnének fejlődni.

A visszajelzések szerint az elmúlt években megrendezett bármely szaktanári műhely-nap után, a résztvevőknek jó ötletei, frissítő erői támadtak, támogatta őket a tanításban. Még az online munkában is meg volt az a lehetőség, főleg a vidékiek számára, hogy  fel tudják venni a kapcsolatot az azonos tantárgyat tanító kollégáikkal. A tapasztalatok azt is megmutatták, hogy már 2-3 tanár is tudja egymást támogatni, és közös témákat és kérdéseket megfogalmazni, együtt válaszokat keresni, kutatni.

A WAGYÓK csoport találkozóját nov. 6-án, Solymáron tartották. A csoport a közös témákon kívül, meghívott egy vendégelőadót is Heindrich Barbara személyében, a Vadaskertből.

A kertésztanárok nov. 12-13-án találkoznak Pilisszentlászlón a Kékvölgy Waldorf Iskolában. A részletes programjukat itt olvashatjátok:

Nov. 12. péntek 

15.15 Találkozó

15.30 Megismerkedünk a kertésztanárokkal, Terdi Pankával és Bárczi Attilával, akik bemutatják a kertet.

17.00-18.30 Előadás: Mezei Mihály

Este beszélgetés.

Nov. 13. szombat 

8.30-10.00 Erdőjárás Bárczi Attilával.

10.30-12.00 Közös munka az iskolakertben

12.00-13.00 Ebédszünet

13.00-14.00 Euritmia: Szinger Zsófi/ Festés: Hegedűs Miklós

14.10-15.10 Festés/ Euritmia

15.30-17.00 Kertjeink: 15 perc felvezetés után (Csécs Mónika) mindenki 5-6 percben bemutatja az iskolakertet, ahol dolgozik: örömök és nehézségek, aktualitások, pedagógiai kérdések: közös munka.

Az alábbi időpontokban már biztosan indulnak műhelymunkák:

Dec. 4. Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium

Történelem 15.00-tól kezdődik! – a szakcsoport tagjai évek óta a saját, előre összegyűjtött kérdéseik mentén végzik munkájukat. A most felmerült kérdések ízelítőül:

– Hogyan kellene a magyar törit szimptomatológiai szempontból feldolgozni? (újra és újra visszatérő, örökzöld kérdés).

– Új történelem érettségi.

– Hogyan valósul meg a 12.oszt.-os áttekintő epocha a magyar történelem vonalán?

A mostani műhelymunkát Buzási Béla kirzsab@gmail.com fogja össze.

Gazdaságtan – A kezdés és a pontos időtartam még szervezés alatt van, de a jelentkezéseket várjuk. 2017-18-ban volt utoljára a gazdaságtan szakcsoport műhelymunkája, és most indul újra ez a szakcsoport. Kis létszámban, de több témában gondolkodtunk együtt akkor, mely témák most is aktuálisak. Remélhetőleg több iskolában is van azóta gazdaságtan, akár a társadalomismerettel közösen, akár más tantárgyba beépítve.

– gazdaságtan és a társadalomismeret átfedések és különbségek – integrálás?

– kapcsolatot találni a többi tantárggyal – a gazdaságtan több tárgyhoz bekapcsolható, ugyanez vonatkozik a társadalomismeretre is

– Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium: az eddigi tapasztalatok megosztása, együttgondolkodás

– tapasztalatmegosztás, kerettanterv módosítása

A műhelymunkát csoport szinten Sütő Kinga suto.kinga@prwk.hu koordinálja.

Magyar 10.00-13.00 ­– A csoport tavasszal foglalkozott az új érettségire való felkészítéssel, a diákok tanulási folyamatának támogatásával, a magyar óra tere és az online oktatás kérdésével, és az ebből adódó tapasztalatok megosztásával,  a Parsifal- és online oktatás kérdésével. Közös munkafelületet hoztak létre, alakítottak egy Facebook csoportot. Várják a csatlakozást, kérdéseket, témajavaslatokat. A műhelymunkát Bagladi Orsolya orsolya.bagladi@feherlofiawaldorf.hu fogja össze.

 

Zene  A zenetanárok a Glória előadásra készülnek gőzerővel. Külön meghirdetett zenei műhelymunka most nem lesz, viszont a próbák és/vagy az előadások egyik hosszabb szünetében fognak tartani egy vissza-, és előretekintést.

Vannak még szervezésben lévő csoportok – idegen nyelv, művészettörténet –, és lehet kezdeményezni új csoportok indulását is. A szervezésben és az egymásra találásban segítem a csoportok találkozójának létrejöttét. Kérdéseket, javaslatokat, újonnan induló csoportok kezdeményezését az alábbi email címre küldhetitek:demko.marianna@waldorf.hu Amennyiben szeretnéd, hogy induljon, újrainduljon a tantárgyi csoportod, ezen a linken is jelezheted:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScZRINGXO3efxeExMjF5B33JmlokzLHma0FnCE_qdnlyKcRQA/viewform

 

Üdvözlettel:
Demkó Marianna